Preskoči na vsebino
Članki

Snovanje hiše

Snovanje hiše

Ko imamo idejni načrt in PGD načrt, je naslednji korak dovrševanje hiše. Zakon sicer določa, da mora imeti izvajalec v času izvajanja del PZI načrte. Večina graditeljev pa ta korak preskoči, saj pomeni dodatne stroške. Iz izkušenj vemo, da predvsem izvedbeni načrti definirajo hišo, koliko nam bo na kožo pisana in koliko bo zares dovršena. PZI načrti obvezujejo tudi izvajalca, v kakšni kvaliteti in s kakšnimi materiali mora izvesti svoja dela. V primeru napake je nedvomno, kdo jo je storil; ali projektant ali izvajalec. Vsak od njih mora imeti zavarovano odgovornost za napake. Tukaj pa že nastaja razlika med hišami, ki so grajene po metodi najnižje cene in med hišami, ki se gradijo premišljeno, po pravilih stroke in s preverjenimi mojstri.

Če razdelimo PZI načrte bolj podrobno, imamo za enostanovanjske hiše štiri PZI mape. PZI načrt gradbenih konstrukcij, po domače statika, PZI načrt arhitekture, PZI načrt strojnih inštalacij, PZI načrt električnih in telekomunikacijskih inštalacij.

PZI arhitekture

Po pravilniku o projektni dokumentaciji, vključuje PZI načrt arhitekture načrte podrobnejših tehničnih rešitev in detajlov. Naj naštejem nekaj primerov, ki jih PGD načrt ne upošteva:

točne sestave sten, stropov, strehe, tlakov, določitev in pozicija okenskih in vratnih odprtin (dimenzije, odpiranje, vgradnja, senčenje, komarniki), določitev pozicij in obdelav vertikalnih in horizontalnih konstrukcij (viden les, keramika, mavčno kartonske plošče, spuščen strop), debeline talnih oblog in pozicije vratnih prepir, pozicija in obdelava stopnic, dimnika, kamina, kuhinjskih in sanitarnih elementov, priprava načrta za montažo z vpisanimi izbranimi elementi, določitev barv zunanjega ovoja (fasada, cokl, okna, vrata, police, streha), izvedba cokla (z zobom ali brez, kamen ali mozaični omet itn.), usklajen načrt za temeljno ploščo s projektantom strojnih instalacij, električnih instalacij in statikom.

PZI gradbenih konstrukcij

Del gradbenih konstrukcij se nanaša na ostrešje in na temeljno ploščo, kjer gre predvsem za matematično določanje konstrukcijskih elementov in presekov. V tem segmentu naročnik niti nima veliko vpliva.

Ko pa se iščejo rešitve za bivalni del, kjer so konstrukcijski elementi vidni v prostoru, je pa vendarle bolje, če sodeluje tudi naročnik. Na primer: imamo lep tloris, ki nam je všeč. Imamo en velik in odprt prostor; dnevna soba, kuhinja, jedilnica. Zdaj pa potrebujemo rešitve, kako premostiti obtežbe zgornjega nadstropja in strehe preko tega velikega prostora. V istem prostoru imamo še neprekinjeno 5 metrov steklenih površin, po možnosti okna risana do stropa. Tudi za ta primer in vse druge rabimo rešitve, kako prenesti obtežbe, da ne bo toplotnih mostov in da bodo rešitve za naročnika sprejemljive. Zato je prav, da naročnik pri tem sodeluje, saj različne rešitve tudi različno vplivajo na ceno in dostikrat so možni kompromisi, če se o njih le pogovorimo.

PZI strojnih inštalacij

Obravnava kanalizacijo, vodovod, ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Bistven podatek je, ali bo hiša pasivna ali ne. Potem je potrebno določiti sistem ogrevanja in sistem prezračevanja. Premislite tudi o tem, ali boste imeli deževnico. Ali potrebujete vodo za  vrt, za pranje vozila, morda za letno kuhinjo? Toplo in hladno? Kaj pa pozimi? Ali potrebujem klimo? Vse to se rešuje pred gradnjo in na papirju. Zato potrebujete strokovnjaka, ki optimizira vaš sistem na način, da ni prevelik in da ni premajhen, tako, da se vsi kilometri in kilometri cevi lepo izidejo med seboj, da je zadoščeno vsem predpisom in da izvajalec ve, kaj ima za narediti.

PZI električnih in telekomunikacijskih inštalacij

Poleg tega, kje bodo luči, stikala in vtičnice je pri električnih inštalacijah potrebno vedeti še precej več. Če si želite v spalnici luč ugašati pri postelji, če želite celo noč osvetljen hodnik z LED lučmi, če bi radi imeli vgradne luči, če rabite domofon pri dvoriščnih vratih, vrtno razsvetljavo, predinštalacijo za klimo, električni pomik senčil, če razmišljate recimo o polnjenju električnega avtomobila v prihodnosti, fotovoltaični elektrarni, potem je zdaj pravi čas, da se o tem pogovorite s strokovnjakom in umestite vse potrebno v PZI načrt.

Nasvet: Dobro razmislite in si zapišite, kakšne so vaše navade, kaj vam je všeč, kaj si pri hiši želite. Sodelujte s projektanti in jim zaupajte vaše želje, vaše pomisleke, vaša vprašanja. Reševanje tovrstnih vprašanj je najcenejše na papirju.


PREBERITE ŠE

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...