Preskoči na vsebino
Članki

Fasade brez napuščev

Fasade brez napuščev

Kocke

Sodobna arhitektura narekuje hiše brez napuščev. Pravimo jim tudi kocke. Ta sodoben način gradnje je v sosednji Avstriji precej pogost in menim, da je od tam tudi prišel k nam. Nekaterim so kocke všečne, drugim ne. Opažamo pa, da je precej kock prvih nekaj let lepih, potem pa se začnejo težave s fasadami. Tukaj bi rad poudaril, da so Avstrijci na tem področju bolj preudarni in večinoma uporabljajo prezračevane fasade. Hiše so bolj atraktivne, predvsem so pa varne pred vremenskimi vplivi.

 

Prezračevane fasade

V prejšnjem poglavju sem zapisal, kako resna je obravnava prebojev na fasadi in dosledna izvedba fasade. Hiše brez napuščev so še toliko bolj izpostavljene vremenskim vplivom. Kaj pa stari bloki, boste rekli? Res so bili brez napuščev, vendar moramo vedeti, da so včasih stene prepuščale vsaj petkrat več toplote, zato so se tudi izsuševale po padavinah. Poleg tega so bile stene tudi bolj difuzijsko odprte, ker niso imele stiropornih fasad. Kljub temu so poškodbe bile, vendar v manjšem obsegu.

 

Zaključek

V JARISu smo prepričani, da je izbira prezračevane fasade za hiše brez napuščev prava izbira, saj zmanjša stroške vzdrževanja in podaljša trajnost hiše. Katero vrsto prezračevane fasade izbrati, je dosti vseeno. Vedno se dela prezračevana fasada na neko podkonstrukcijo na katero se potem pritrjuje obloga. Največkrat so to kompozitne plošče. Aluminijaste, lesene, cementne. Lahko so tudi lesene deske, ali pa keramične ploščice ali opečnati obložni elementi. Bolj kot izbira obloge je pomembno, da so dobro rešeni detajli.

 

 

Cenovno so prezračevane fasade deset do dvajset tisoč evrov dražje od tankoslojnih. Vendar se vam bo ta znesek v tridesetih letih zagotovo poplačal.

 

Nasvet: Za hiše brez napuščev so po našem prepričanju najbolj primerne prezračevane fasade. Lahko izberemo tudi klasično tankoslojno fasado, vendar bo potrebnega več vzdrževanja, kar pa na koncu tudi podraži fasado.

 

Avtor:

Boris Mihovec

www.jaris.si

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...