Preskoči na vsebino
Tehnologija

Skeletna gradnja

Skeletne hiše spadajo med tradicionalne gradnje, saj smo na območju Slovenije gradili na takšen način še pred uveljavitvijo opeke in betona. Slovenci smo tradicionalno, a z inovativnim pristopom prežeto gradnjo že sprejeli.

Star sistem gradnje na nov način

Danes za gradnjo lesenih skeletnih hiš uporabljamo sodobnejši, dovršeni in računalniško podprt način gradnje. Še vedno uporabljamo stare tesarske lesne zveze kot so lastovičji rep, čep, preplata. Le da jih danes izvedejo računalniško vodene žage, ki zagotavljajo natančno izvedbo, skeletne hiše pa so zato še bolj trdne in bodo, tako kot predhodnice, stale več generacij.

Po sistemu skeletne hiše so bile zgrajene stare lesene hiše, poznamo jih na Bledu, v Idriji, takšna je Nacetova hiša v Puštalu; vse kažejo, da lahko tudi lesene hiše obstanejo zelo dolgo, če so le pravilno vzdrževane.

Skeletna gradnja včasih

Skeletna gradnja danes

Hiša je zgrajena v približno šestih mesecih

Skeletne hiše so lahko zelo hitro postavljene. Po približno šestih mesecih stanovalci že čutijo ugodje bivanja v naravnem okolju. Les je živ material, prijeten na otip, daje občutek življenja, bivanje v takšni hiši je prijetno. Ne smemo pozabiti tudi na energetsko varčnost skeletnih hiš. Celotna stena skeletne hiše deluje kot izolacija, zato enostavno dosežemo potrebne zahteve za doseganje kriterijev za nizkoenergijske in pasivne skeletne hiše.

Začetek gradnje

Dokončan skelet

Potek gradnje na lokaciji

Montaža skeletne hiše poteka na končni lokaciji, na gradbeni parceli. Najprej naš statik Aleš pripravi načrt gradbenih konstrukcij skeletne hiše. Nato pripravi 3D delavniške načrte in nabor vseh detajlov.

Računalniško krmiljeni stroj CNC na podlagi delavniških načrtov skeletne hiše opravi precizen razrez lesa, ki ga naši monterji na licu mesta sestavijo kot lego kocke. Tako dobijo skelet ali ogrodje skeletne hiše. Na eno stran skeleta pritrdijo leseno vlakneno ploščo, na drugo parno OSB ploščo.

Vmes se strojno vgradi izolacija iz lesnih kosmičev, torej tudi v tem primeru naravni material. Na notranji strani ostane le še inštalacijska ravnina, saj inštalacije ne vodimo po stenah, ampak znotraj toplotnega ovoja. To je koristno zato, ker ostane parna ovira nepoškodovana, poleg tega nam to omogoča morebitne spremembe inštalacij, če bi se kdaj kasneje odločili za predelavo skeletne hiše.

Razrez lesa za skelet

Postavitev skeleta

Odlična varnost pred požarom, potresom in neurjem

Strah, da bi skeletno hišo ob neurju odpihnilo, je neupravičen. Tako pri orkanskem vetru kot pri potresu ponuja visoko stopnjo varnosti. Poleg plošč, skeletne hiše pred neurji in potresi ščiti še sam skelet s križi in diagonalami.

Skeletne hiše so varne tudi pred požarom. Skelet ali okostje hiše zdrži dolgo, saj les izgoreva počasi in počasi izgublja nosilnost. Pri zidanih hišah prehitro pod vročino popusti jeklo v betonu, pri montažnih pa kovinske sponke plošč.

Križi in diagonale pri skeletni gradnji

Lesne zveze pri skeletni gradnji

Jaris hiše so hiše na ključ

V našem podjetju lahko pripravimo vse, od idejnega projekta do izvedbe na ključ. Odločitev je na strani investitorja. Ti se večinoma odločijo, da klet ali betonsko ploščo pripravijo sami, vse ostalo nato opravimo mi.

Cena investicije v leseno skeletno hišo je primerljiva investiciji v klasično, zidano hišo. Ob predpostavki, da bi tudi zidano gradili po pasivnih ali nizkoenergijskih načelih, bi bila tradicionalna gradnja morda celo nekoliko dražja od skeletne.

Tisti, ki želijo imeti leseno skeletno hišo in enega izvajalca, bodo izbrali kredibilnega ponudnika z dolgoletnimi izkušnjami. Kdor gradi tako kot včasih, s prijatelji, sosedi in domačim mojstrom, uporaba materiala in energetska učinkovitost pa ni pomembna, se za skeletni način gradnje ne bo odločil, saj bo predrag.

Skeletna hiša Jaris

Skeletna hiša Jaris

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...