Preskoči na vsebino
Članki

Namesto zaključka

Namesto zaključka

Za konec nekaj modrosti s terena, da se ne ponavljam.

 

Dobro hišo naredijo: dobra parcela, dober načrt, dober material, dobra izvedba in strokovno vodenje.

 

PARCELA

Če ste našli svojo popolno sanjsko parcelo, potem jo kupite takoj, preden bo prepozno. Čeprav se čudno sliši, cena ni pomembna. Parcele niso kot rabljeni avtomobili, ki jih je vsak dan več in so vsak dan starejši in vsak dan cenejši. Dobre parcele so izjema in so privilegij. Na dobri parceli smo srečni in zadovoljni.

  

PROJEKTI

Varčuje se na papirju, ne pri izvedbi. Naredite si strategijo, kaj od hiše pričakujete, za koliko časa jo gradite, koliko časa bodo z vami otroci, kakšna bo vaša hiša čez 20 let ... Tisti, ki želijo, da se otroci čim prej osamosvojijo, potrebujejo veliko hišo samo 10 let, mogoče 15. Do desetega leta so otroci celo radi skupaj v sobi, potem pa potrebujejo vsak svojo sobo. Ko odidejo, je kar naenkrat preveč prostora. Vedite, da hišo lahko kadarkoli povečate, pomanjšati pa je ne morete več. Če sem zapisal, da pri parceli cena ni pomembna, potem še zapišem, da je pri velikosti hiše cena še kako pomembna.

 

IZVEDBA

Tudi pri gradnji hiše je cena izredno pomembna. Malo prirejen pregovor pravi Nisem tako bogat, da bi gradil poceni. Če ste si privoščili sanjsko parcelo zato, da se boste na njej dobro počutili do konca svojih dni, potem ne zapravite teh občutkov s poceni izvedbo hiše. Če želite imeti vgrajene najboljše materiale, če želite, da jih vgrajuje mojster po pravilih stroke, dosledno, natančno, dovršeno, če želite podporo izkušenega strokovnjaka in strokovno vodenje projekta, potem najbrž že veste, da to ne more biti najceneje.

 

Graditeljev je veliko, ponudnikov tudi. Naročniki so različni, ponudniki tudi. Eni so cenejši na začetku gradnje, drugi po končani gradnji. Eni imajo dobre reference, drugi nizke cene. Znotraj tega pa se vsak sam odloči, komu bo zaupal svoj življenjski projekt.

 

Moj sodelavec Jure pravi takole: »Srajca ima samo štiri komponente: blago, ovratnik, gumb, nit. Pa je nihče ne dela sam doma, ker se zaveda, da ne zna.« Hišo, življenjski projekt z več kot sedemdesetimi komponentami, pa misli da zna sam narediti vsak drugi graditelj. Za vse potencialne samograditelje bom naštel 70+ komponent:

 

izvedba geodetskega posnetka, projektant IDZ, PGD, PZI, geomehanik, nadzornik gradnje, koordinator gradnje, projektant PZI gradbenih konstrukcij, projektant PZI strojnih inštalacij, projektant PZI elektroinštalacij, izračun PHPP toplotne bilance, zavarovanje objekta v gradnji, zakoličba objekta, priklop gradbiščne elektroomare, najem in čiščenje gradbiščnega WC, izkop za temeljno ploščo in priključke, dobava in utrjevanje tampona pod hišo, izvedba kanalizacije pod talno ploščo in priklop na ulično kanalizacijo, dobava in montaža vodomernega jaška, cevna povezava pod zemljo za jaki in šibki tok, izvedba temeljne plošče, dobava in montaža lesa za stene, dobava in montaža lesa za ostrešje, krovska dela, stavbnokleparska dela, izolater za bitumen, izvedba grobih strojnih inštalacij, izvedba grobih elektroinštalacij, razvod cevi za prezračevanje, dobava in montaža oken, dobava in montaža vhodnih vrat, dobava in montaža purenita v tlaku pod stavbnim pohištvom, dobava in montaža senčil, dobava in polaganje izolacije za tlake, izdelava strojnih tlakov, dobava in montaža plute v zunanjih stenah, izoliranje instalacijske ravnine, vpihovanje izolacije v ostrešje, izvedba testa BD, dobava in polaganje parketa, dobava in polaganje keramike znotraj, dobava in polaganje keramike zunaj, dobava in montaža sanitarne opreme, montaža stikal in vtičnic, dobava in montaža notranjih vrat, dobava lesa za fasado in izvedba lesene fasade, izvedba pločevinaste fasade, dobava in izvedba fasadnega sistema, ključavničar za pergolo, dobava in montaža mavčnokartonskih plošč za strope in stene, slikopleskarska dela, vsa montažna dela ekipe JARIS, dobava in zagon toplotne črpalke, dobava in zagon klimatske naprave, dobava in zagon rekuperatorja, izvedba alarmnega sistema, izvedba stopnic, ključavničar za ograjo stopnic, prašno barvanje elementa za prezračevanje, dobava in vgradnja luči, ključavničar za dvoriščna vrata, dobava in polaganje okrasnega kamenja, asfaltiranje dovoza, deponiranje odpadkov na deponiji, izkop za temelj dvoriščnih vrat in škarpe, izvedba temelja za dvoriščna vrata in škarpo, izvedba kamnite škarpe, dobava in polaganje tlakovcev, dobava in polaganje vrtnih robnikov, dobava in vgradnja vrtnega jaška za letno kuhinjo, dobava humusa za okolico, zazelenitev okolice, geodetski vris objekta v kataster stavb za pridobitev hišne številke, izvedba elektropriključka za gospodinjski odjem, drobna hišniška opravila, končno čiščenje, vodenje postopka za pridobitev subvencije …

 

Zamislite si, da imate okoli 60 različnih izvajalcev. Prav je, da pridobite po tri konkurenčne ponudbe in si ogledate reference ponudnikov. Seštevek je 180 ponudb, 180 referenc, ki si jih je treba ogledati, 60 pogodb izvajalcev, 60 kontaktov izvajalcev, 60 izvajalcev, ki jih je treba strokovno koordinirati.

 

Samograditeljem želim srečno! Če pa želite izbrane materiale, dovršeno izvedbo in strokovno vodeno gradnjo, je tukaj ekipa JARIS.

  

Avtor: Boris Mihovec

 JARIS, d. o. o.

www.jaris.si

hise@jaris.si

 

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...