Preskoči na vsebino
Članki

Zunanji ovoj hiše

Zunanji ovoj hiše

Stavbno pohištvo

 

Poznamo PVC stavbno pohištvo, kot najcenejše in najmanj kakovostno. Potem leseno, ki je več, kot preizkušeno in povsem primerno za večino hiš. Za tiste bolj vremensko izpostavljene hiše, pa priporočamo kombinacijo lesa in aluminija. Obstajajo še aluminijasta okna, ki pa imajo nizke toplotno izolativne parametre in visoko ceno.

 

  

Vrste oken: PVC, les, kombinacija les/aluminij

 

Ravno nasprotno, so danes aluminijasta vhodna vrata med najbolj izolativnimi na trgu. Že kar nekaj časa ne poznamo več oken tipskih dimenzij. Hiše so vedno bolj unikatne in zahteve so vedno višje glede stavbnega pohištva, zato ima danes vsaka hiša izdelana okna po meri in enako vhodna vrata. Pri oknih je danes moderno, da so visoka do stropa. Pri tem se je potrebno zavedati, da s tem naraste cena in naraste tudi tveganje za konstrukcijske težave pri oknih. Poleg tega je potrebno že v naprej rešiti zaključek med stropom in oknom, kjer je špranja od vgradnje. Dostikrat so takšna okna predvidena tudi pod balkoni, zato tam ni možna niti izolacija na stropu balkona, niti vgradnja senčila. Druga modna muha pri oknih pa je vogalno okno. Opozarjamo, da ne zna vsak mojster skladno vgraditi vogalno okno, okensko polico in senčilo. V primeru rolet, pa učinka vogalnega okna praktično ni. Okenska stekla se razlikujejo glede na to, koliko prepuščajo svetlobe in kakšno imajo izolativnost. Tudi okvirji imajo različne toplotne izolativnosti.

Nasvet: Opažamo, da večina proizvajalcev oken angažira zunanje sodelavce za vgradnjo oken. Ti pa so praviloma po kvaliteti vgradnje šibkejši, kot tovarniški monterji. Če se da, se poskusite dogovorit, da vam montažo opravijo interni monterji.

 

Izolacija fasade

 

V našem primeru je fasada na prvi pogled precej enostavna. Podobno kot pri zidani hiši. Hišo je potrebno preprosto obleči v fasado. Izolacijo fasade lahko izbiramo med stiroporom, volno in naravnimi materiali. Odsvetujemo hidroskopične materiale, kot so lesna vlaknenka, celuloza, konoplja. Edino pluta in kokos sta naravni izolaciji, ki nista hidroskopični.

 

Pri vgradnji izolacije je potrebna maksimalna doslednost in izogibanje t.i. purpenu. Izvedba fasade je eno bolj zahtevnih opravil pri gradnji hiše. Potrebno je precej široko znanje, kar pa je pri lesenih hišah še posebej pomembno. Vsaka hiša ima več prebojev na fasadi, ki rabijo posebno obravnavo. Vsaka okenska polica, vsaka luč, stikalo, morda zunanji dimnik ali priklop ravne strehe na fasado. Vsak preboj na fasadi, mora biti ustrezno rešen, da z leti ne prihaja do poškodb. Tudi debelina armirnega sloja je izredno pomembna. Sicer prihaja do poškodb, vidijo se izolacijske plošče preko fasade, zmanjša se odpornost na točo in življenjska doba fasade. Tega bi se morali zavedati vsi fasaderji. Velikokrat je varčevanje z materialom odgovor na vprašanje, koliko je kvadratni meter fasade?

 

Nasvet: za izvedbo fasade Izberite le usposobljene fasaderje. Preverite njihove reference in dajte prednost tistim, ki dajo najdaljšo garancijo in imajo večletno uspešno poslovanje. Seveda so ti v začetku dražji od tistih, ki iščejo prihranke pri izbiri in porabi materiala, ter pri času izvedbe. Na dolgi rok so pa zagotovo cenejši, saj kvalitetno izvedene fasade zdržijo bistveno dlje.

 

Izolacija ostrešja

Poplava materialov zbega arhitekte in naročnike. Pri JARISu imamo dobre izkušnje s strojno vgrajenimi izolacijami. To so lesni kosmiči ali celuloza. Je pa pogoj, da je stroj za vgradnjo izolacije dovolj močan, monter usposobljen, in da se mu ne »mudi«. Strojno vgrajene izolacije dejansko zapolnijo vsak kotiček in so zato bolj dosledno vgrajene. Poleg tega so težje in zagotavljajo daljši čas dušenja temperature.

 

 

Nič ni narobe z mineralno volno. Pri hiši, ki porabi na leto 100 EUR za ogrevanje, ne pričakujte, da boste z izbiro izolacije vplivali več, kot 10 EUR v plus ali minus. Vse ostalo, so pa marketinška prepričevanja. Bolj pomembna je ustrezna sestava slojev v strehi s pravilno izbiro parne ovire/zapore in pa dosledna izvedba. Sicer lahko pride do navlaževanja in posledično do poškodb na konstrukciji in tudi plesni.

 

 

Izolacija proti tlom

Kot smo že v enem prejšnjih člankov povedali, lesene hiše ne rabijo izolacije pod betonsko ploščo. Zunanje stene so praktično izolacija in ne predstavljajo toplotnega mostu, kot zidane stene. Zato se toplotna izolacija polaga samo na temeljno ploščo. Največkrat se uporablja stiropor. Kadar rabimo večjo izolativnost, izberemo grafitni stiropor. Volno v tlaku pritličja odsvetujemo. V višjih nadstropjih, pa je zelo dobrodošla, saj dobro duši zvok.

 

  

Avtor:

Boris Mihovec

www.jaris.si

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...