Preskoči na vsebino
Odgovori

Vprašanja

Pri našem sodelovanju s strankami dobivamo najrazličnejša vprašanja. Tukaj je zbranih nekaj najpogostejših. Najverjetneje pa prav na vaše najpomembnejše tukaj ni odgovora. Zato nas pokličite ali pošljite elektronsko pošto, z veseljem bomo poklepetali z vami. Pogovorili se bomo tudi o vaših željah in o vaših pričakovanjih.

Vas tudi zanima:

Priprava na gradnjo

Koliko časa traja pridobivanje gradbenega dovoljenja?

Izkušnje kažejo, da za izdelavo idejnega načrta potrebujemo od enega do dveh mesecev, odvisno od tega, koliko imate že oblikovane zahteve za arhitekturo vaše nove hiše.

Sam postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja pa je močno odvisen od potrebnih dovoljenj, ki jih uradne inštitucije zahtevajo pri projektnih pogojih in morebitnih služnostih, ki jih je potrebno dobiti od sosedov za izgradnjo komunalne infrastrukture.

Postopek se večkrat zavleče tudi zaradi neodzivnosti referentov v upravnih enotah, ki obdelujejo posamezno gradbeno dovoljenje.

V najboljšem primeru postopek traja 3 mesece, tipično je 6 mesecev, lahko pa se zavleče tudi dlje.

Ali delate tipske hiše?

Tipska hiša je bila zasnovana za nepoznanega naročnika na nepoznanem zemljišču, ki ne more izpolniti vaših pričakovanj v popolnosti. Toplo priporočamo, da se povežete z res dobrim arhitektom, ki vam bo zasnoval hišo po vaši meri. Varčevati pri načrtu res ni smiselno.

Ali pri vas ponujate tudi PGD načrte?

Da. Imamo odlično arhitektko, ki zna prisluhniti strankam. V sodelovanju arhitektke in konstruktorja nastajajo produkti, ki so racionalni po razporeditvi, všečni po izgledu in enostavni za izvedbo. Na ta način prihranimo pri stroških za izvedbo in posledično pri stroških vzdrževanja. Za tiste bolj zahtevne stranke, naredi naša arhitektka tudi izris pohištva in/ali sodeluje s strankami pri izbiri posamezne opreme v salonih.

Se subvencija Eko sklada finančno splača?

Zavedati se je potrebno, da Eko sklad za pridobitev subvencije zahteva primerno izolativnost hiše in vgradnjo predpisanih ogrevalnih in prezračevalnih naprav. Dodatni stroški pri pridobivanju subvencije so tudi izdelava PHPP izračuna (izračun energetske bilance objekta) in izvedba testa zrakotesnosti.

Znesek subvencije je navadno nekje med 12.000 EUR – 20.000 EUR, odvisno od velikosti hiše, vgrajenih materialov in stopnje varčnosti. Tudi kadar subvencija ne pokrije vseh stroškov zaradi debelejšega toplotnega ovoja hiše, vgradnje učinkovitih ogrevalnih in prezračevalnih naprav in stroškov pridobivanja subvencije, se morate zavedati, da ste si privoščili boljšo in udobnejšo hišo.

Subvencija se splača tistim, ki že tako ali tako razmišljajo o nizkoenergijski ali pasivni hiši in ki bi v vsakem primeru vgradili toplotno črpalko in prezračevalni sistem z rekuperatorjem.

Kakšen je postopek pridobivanja subvencije Eko sklada?

Pred začetkom gradnje se na Eko sklad predloži zahteva za subvencijo na predpisanih obrazcih. V prilogi je PHPP izračun, PGD, PZI arhitekture in strojnih inštalacij.

Ekosklad dokumentacijo pregleda in velikokrat zahteva določene dopolnitve. Ko je dokumentacija popolna, sklad izda odločbo in podpiše se pogodba v kateri je določena tudi velikost subvencije.

Po zaključku gradnje se na predpisanih obrazcih to sporoči Eko skladu. Predloži se dodatna dokumentacija (rezultati testiranja, slike, računi, potrdila projektantov), ki potrjuje, da je bil objekt izveden po načrtih.

Sklad potrdi pravilnost izvedbe in izplača subvencijo.

Celoten postopek lahko izvedemo v našem podjetju, lahko pa za to poskrbite tudi sami.

Podrobnejše informacije najdete na www.ekosklad.si.

Gradnja

Koliko časa traja gradnja JARIS hiše?

Običajno traja gradnja do faze zunaj zaključen objekt 2 meseca, do faze delni ključ 3 mesece in do faze ključ v roke 6 mesecev.

Od kod je les, ki se ga uporablja pri gradnji?

Konstrukcijski les, ki ga uporabljamo pri gradnji je obdelan in sušen v avstrijskih obratih s kontrolirano proizvodnjo lepljenega lesa. Velika verjetnost je, da je večji del tega lesa iz Slovenije.

Ali zgradite hišo tudi iz mojega lesa?

Praviloma gradimo hiše le iz lesa, ki je ustrezno obdelan in sušen in ima za to tudi ustrezno potrdilo. Le v tem primeru vam lahko izdamo tudi 30 letno garancijo.

Je prezračevalni sistem nujen za nizkoenergijske hiše?

Ni nujen, zagotavlja pa večjo stopnjo udobja. Zato svojim strankam priporočamo vsaj vgradnjo lokalnih prezračevalnih naprav. V primeru, da želite pridobiti subvencijo Eko sklada, pa je vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperatorjem nujna.

Ali lahko v leseno hišo vgradim kamin?

Za vgradnjo kamina v leseno hišo ni nobenih ovir. Svetujemo pa, da izberete kamine ali kaminske peči manjših moči, saj je zaradi dobre izolativnosti velika možnost pregrevanja prostorov. Če imate vgrajen prezračevalni sistem, je potrebno izbrati peči, ki so primerne za take hiše.

Kakšna okna predlagate?

Plastična okna odsvetujemo in jih vgradimo samo na izrecno željo naročnika. Torej lahko ponudimo lesena okna, ki so barvana. Takšna okna imajo danes kvalitetno barvanje in vsaj prvih 10 let ne rabijo vzdrževanja. Vgrajujemo tudi macesnova okna, ki sploh ne rabijo barvanja. Ta okna sicer posivijo, vendar  to na funkcionalnost ne vpliva. Življensko dobo lahko pričakujete kakšnih 30 let. Za najbolj zahtevne stranke pa vgrajujemo okna Les/Alu. Ta tudi med vsemi najbolj priporočamo.

Kakšna je razlika med lesnimi kosmiči in celulozo?

Bistvena razlika je v sestavi izolacije, medtem, ko so tehnične karakteristike praktično enake. Torej celuloza je sestavljena iz časopisnega papirja, ki vsebuje barve in lepila za papir. V tem pogledu je izolacija iz lesnih kosmičev bolj ekološka, ker je pridelana iz čistega lesa. Obe izolaciji pa vsebujeta sredstvo proti gorenju.

Ali se izolacija poseda?

Lesni ali celulozni kosmiči se vpihajo v stene po postopkih in količinah, ki jih predpisuje proizvajalec. Ta tudi jamči, da do posedanja ne bo prihajalo. Tudi naše meritve (slikanje z IR kamero 10 let starega objekta) potrjujejo, da do tega res ne prihaja.

So v pasivni hiši res vgrajena okna, ki se ne morejo odpirati?

V pasivno hišo so vgrajena popolnoma običajna okna, ki se seveda lahko odpirajo. Ponavadi se odpirajo v pomladnih dneh in poletnih nočeh. V zimskem času pa za to ni potrebe. Kljub temu bo v prostorih svež čist zrak.

Kakšno temeljenje predlagate?

Teža lesene hiše je trikrat manjša od teže zidane hiše. Zato lahko iščemo prihranke tudi v izvedbi temeljenja. Predlagamo ustrezno debelino zmrzlinsko odpornega, dobro uvaljanega materiala. Običajno 70 cm, oziroma po navodilih geomehanika. Na tampon izvedbo armirano betonsko temeljno ploščo, običajno debeline 30 cm oziroma po statičnem izračunu.

Ali je za pasivno hišo res potrebno narediti toplotno izolacijo pod ploščo?

Pri zidanih hišah mogoče, ker vsaka stena predstavlja toplotni most. Pri lesenih hišah so stene del izolacijskega ovoja. Zato nam v praksi zadošča, da na ploščo položimo 20 cm izolacije iz grafitnega stiropora.

Ali potrebujete urejen dostop za vlačilec?

Ne. S skeletnim načinom gradnje lahko dostopamo do parcele z običajnim avtodvigalom. Velja pravilo, da lahko dostopamo povsod tam, kjer pride tudi hruška za prevoz betona.

Bivanje

Kašno porabo ima v praksi hiša ca 150m2?

Izkušnje kažejo, da poraba v praksi le ni takšna, kot jo predvideva PHPP izračun. Malo zaradi nekonstantnih zim, malo zaradi višje temperature prostorov (projektna temperatura je 20 stopinj), malo zaradi menjanja števila ljudi... Pri nizkoenergijski hiši lahko pričakujete porabo za gretje okoli 200 EUR. Pri pasivni še kakšnih 100 EUR manj.

Kolikšna je življenjska doba lesenih hiš?

Življenjska doba lesenih hiš je predvsem odvisna od rednega vzdrževanja in navzgor ni omejena. To kažejo tudi več sto let stare lesene hiše, ki jih je v Sloveniji kar nekaj.

Kakšno je vzdrževanje lesene hiše?

Sam les oziroma konstrukcija ne potrebuje vzdrževanja. Vzdrževanje potrebujeta streha in fasada, enako kot pri zidani hiši. Pri strehi redno pregledujemo strešnike, žlebove, podstreho. Pri fasadah pa preverjamo tesnjenje pri oknih, okenskih policah in pri vseh prebojih fasade.

Ali lahko leseno hišo napadejo lesni zajedavci?

Konstrukcijski les, ki je ustrezno vgrajen, je izredno suh in popolnoma neprimeren za bivanje zajedavcev, zato ti vanj ne zaidejo.

Kako je s požarno varnostjo lesene hiše?

Ogenj na zunanji strani lesa tvori ogljikovo plast, ki zavira nadaljnje gorenje. Lesne zveze ohranjajo svojo trdnost tudi v primeru, da del lesa že pogori. S poskusi so dokazali, da je širjenje ognja v lesenih hišah počasnejše in da les obdrži konstrukcijsko trdnost dlje kot ostali gradbeni materiali.

To pomeni, da je v primeru požara dovolj časa, da se ljudje in pomembnejša imovina rešijo. Sanacija v požaru poškodovanega objekta je možna in tudi dokaj hitra.

V vsakem primeru pa svetujemo, da objekt primerno zavarujete. Ampak to velja tudi za zidane hiše.

Ali talno gretje res škoduje krčnim žilam?

Morda se je to dogajalo v preteklosti v slabo izoliranih zidanih hišah. V naših hišah je temperature tal pozimi bistveno pod 30 stopinj. Pri tem komaj opazite da gretje sploh deluje.

Ali je prezračevanje zdravju škodljivo zaradi pretoka zraka po ceveh?

Iz lastnih izkušenj trdimo, da je bivanje in počutje, ne glede na vse kritike, mnogo boljše v prostorih, ki imajo prezračevanje, kot tam kjer ni kontroliranega prezračevanja.

Ali hiša iz križno lepljenega lesa diha?

Seveda. Tehnični podatki proizvajalcev dokazujejo, da ima križno lepljena plošča enako prehodnost vodne pare, kot les.

Ali se splača namestiti sončne kolektorje?

Dokler razmišljate o ogrevanju in pripravi sanitarne vode s toplotno črpalko, potem se solarnih kolektorjev ne splača nameščati. Investicija je previsoka, da bi se povrnila v razumnem času.

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...