Preskoči na vsebino
Tehnologija

Lesena masivna gradnja

Masivna lesena gradnja danes pomeni, da so hiše grajene iz križno lepljenih plošč ali v CLT tehnologiji. CLT je kratica za Cross Laminated Timber, dobesedno križno lepljen les.

Lepljen les se v svetu uporablja že preko 70 let. Sprva kot vezane plošče, kasneje kot lepljeni nosilci za večje razpone in danes tudi kot plošče iz križno lepljenega lesa. V montažni gradnji pomeni gradnja s križno lepljenimi ploščami vrhunec ponudbe, saj se uporabljajo ne samo za stanovanjske lesene hiše, ampak tudi za najbolj zahtevne lesene objekte, kot so hoteli, večstanovanjski objekti, šole in druge javne stavbe.

Masivna gradnja

Gradnja masivne lesene hiše

Masivne lesene hiše ali skeletne hiše?

Enostavno imajo masivne lesene hiše še boljše sposobnosti glede statičnih, potresnih in požarnih obremenitev kot skeletne hiše. Nudijo večjo svobodo arhitekturnim zamislim in zahtevnim konstrukcijskim izzivom. Montaža je še hitrejša in enostavnejša. V primeru kleti dosegamo večje debeline izolacije na zidanem delu. Lažje izvedemo skrita senčila, izognemo se jeklenim nosilcem.

Masivna gradnja - prikaz gradnje

Skeletna gradnja

Toplotna stabilnost in akumulacija toplote sta v tem načinu gradnje še bolj izrazita kot v skeletni gradnji. Hrup med sobami in nadstropji se še zmanjša. Tudi trajnost takega objekta je med vsemi lesenimi najdaljša. Tistim, ki želijo več, kot so skeletne hiše, ponujamo izvedbo hiše iz križno lepljenih plošč. Ta način gradnje smo prepoznali, kot najboljši za izvedbo hiše iz lesa.

Glede toplotne izolativnosti dosegamo povsem enake kriterije kot skeletne hiše. Toplotna stabilnost je še višja kot pri skeletnih hišah. In tudi dušenje zvoka je višje kot v vseh ostalih lesenih stavbah. Brez težav ustvarjamo tudi masivne lesene hiše v pasivnem standardu. Ambient lahko ustvarimo posebej domač, kadar katero steno ali strop pustimo viden les, brez vseh oblog. Les v ambientu lahko kombiniramo tudi s kamnom ali z glinenimi ometi.

Projektiranje v CLT tehnologiji

Na podlagi dolgoletnih izkušenj zagovarjamo, da je za kakovostno in trajno izvedbo objekta veliko bolje, kadar je projektant gradbenih konstrukcij in projektant delavniških načrtov ista oseba. Pri nas za to skrbi diplomirani gradbeni inženir, ki je pooblaščeni projektant gradbenih konstrukcij pri IZS.

Načrt gradbenih konstrukcij
Načrt gradbenih konstrukcij: strokovno računalniško modeliranje je za pravilno obravnavo objekta za potresno varnost in nevarnost pred neurji.

Strokovno pravilno je, da najprej izvedemo vse potrebne PZI načrte in jih medsebojno uskladimo. Potem statik s programskim orodjem pripravi trodimenzionalni izris konstrukcije, kjer upošteva v prvi vrsti načrt gradbenih konstrukcij, zakonitosti lesene gradnje, zahteve za protipotresno gradnjo, interne jarisove zahteve, arhitekturne zahteve in tudi želje stranke.

3D izris konstrukcije pri masivni gradnji
Delavniški načrti: 3D izris konstrukcije omogoča natančen pregled konstrukcije in obdelave pred izvedbo, da ne prihaja do nepotrebnih napak v proizvodnji in improvizacij na terenu.

Potem sledi podroben izris posameznih elementov za CNC obdelavo in priprava montažnega načrta. V montažnem načrtu so določeni sistemi spajanja, sidranja lesene konstrukcije v betonski temelj, vezno okovje, materiali za zrakotesnost. Na podlagi montažnega načrta, se pripravi še vrstni red za naklad sten v tovarni, da potem montaža na gradbišču gladko steče. Po delavniških načrtih se med seboj ločijo dobri izvajalci in improvizatorji.

Masivna gradnja - montažni načrt

Masivna gradnja - montažni načrt

Montažni načrti: Definirana izvedba, pravila stroke, izbrani materiali in smernice proizvajalcev materialov vodijo v dovršeno izvedbo. Dovršena izvedba pomeni dolgotrajnost objekta in najmanjše stroške vzdrževanja.

CNC razrez in montaža

Delavniški načrti so pripravljeni v sodobni računalniški obliki in so združljivi s CNC stroji za razrez lesenih plošč. CNC razrez vršimo v delavnicah v sosednji Avstriji, dobršen del lesa pa prihaja iz slovenskih gozdov.

Masivna gradnja - razrez lesa

Masivna gradnja - razrezane plošče

Proizvodnja: Računalniško krmiljeni stroji, visoka natančnost in red. Letna kapaciteta 5.000 stanovanjskih hiš.

Montažni načrt določa tudi vrstni red za nalaganje plošč v delavnicah. Na teren dobimo tovornjak, naložen s ploščami po izbranem vrstnem redu. Tako poteka montaža vodeno, tekoče in brez zapletov.

Masivna gradnja - montaža

Masivna gradnja - motaža ostrešja

Montaža: Prvi dan pritličje in plošča, drugi dan nadstropje, tretji dan ostrešje.

Pri CLT tehnologiji se ne uporablja nobenih folij. Zasnova hiše je podobna, kot pri klasični gradnji. Osnovna stena je sama po sebi zrakotesna in deluje kot parna ovira. Zato se PE folije v tem načinu gradnje sploh ne uporabljajo. Tudi stikov plošč se ne lepi, saj se uporabljajo nevidni ekspanzijski trakovi, ki se nameščajo med gradnjo in so trajni. Gradnja je vodena, čista in hitra. Objekt je pod streho v samo tednu dni.

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...