Preskoči na vsebino
Članki

Finalizacija

Finalizacija

Že v enem prejšnjih člankov smo pisali,da se na hiši zvrsti preko 50 različnih izvajalcev. Koordinacija izvajalcev in podajanje jasnih navodil za izvedbo je pomemben dejavnik zato kakšna bo hiša na koncu in koliko bo »draga«.

 

Tlaki

Največkrat dajemo v tlake pritličja dvajset centimetrov izolacije in deset centimetrov izolacije v tlakih nadstropja. V primeru kleti se debeline nekoliko spremenijo, glede na to ali je klet ogrevana ali ne. Nato sledi polaganje cevi za talno ogrevanje. Tudi tukaj je vrsta prodajnih teorij katera cev, katera sistemska plošča itd. je najboljša. Stroški ogrevanja v pasivni hiši so sto evrov letno, zato ne pričakujte opaznih prihrankov zaradi izbire vrste talnega gretja. Pomembna je samo kvaliteta izbranih cevi in sistemska garancija.

 

 Sledijo tlaki. Najcenejši in povsem zadostni so običajni betonski tlaki. Pomembna je ustrezna debelina, armiranje in dodatek plastifikatorja za talno gretje. Zoprna faza je sušenje tlakov, saj si lahko nakopljemo težave s parketom, če tlak ni zadosti suh pred začetkom polaganja parketa. Keramika manjšega formata ni tako občutljiva in jo lahko polagamo že po enem tednu, keramika velikega formata pa enako zahteva določeno suhost tlakov.

 

Zapiranje sten in stropov

Praviloma so stene in stropi v montažnih hišah zaprti za mavčno kartonskimi ali mavčno vlaknenimi ploščami. Vedeti moramo, da že betonske konstrukcije delujejo v smislu krčenja in raztezanja, kaj šele lesene. In v večini primerov prihaja do razno raznih razpok na beležu. Dokler gre za lasaste razpoke, so te dovoljene. Večinoma pa prihaja do večjih razpok. Lahko na površini, ali pa v vogalih. Temu se v JARISu izognemo s pravilno sestavo konstrukcije, z uporabo pravilnih materialov in dosledno izvedbo. Seveda je takšna izvedba na koncu kar nekaj tisoč evrov dražja.

 

Pri beljenju se še kako pozna, kako dober mojster je opravljal slikopleskarska dela. Najprej tehnično, da je izbral prave materiale in jih pravilno vgradil. Tukaj mislim predvsem bandažiranje in kitanje. Potem pa še estetsko, kakšne zaključke je naredil v vogalih, v kotih, na oknih, pri parketu, pri keramiki …, kako natančno je izvedel brušenje sten in kako natančno je belil. Razpon cen med poceni in dobro je lahko tudi petdeset odstotkov.

 

Izvedba kopalnic

V kopalnicah je najbolj pomembna izvedba hidroizolacije. Še posebej v današnjih časih, ko so tako popularni »walk in« tuši. Spoznal sem veliko mojstrov keramičarjev in prav vsi znajo zaračunati izvedbo hidroizolacije. Zelo malo pa je takšnih, ki znajo korektno in dosledno izvesti hidroizolacijo. Že v osnovi mora biti tlak v kopalnici nižji in nameščen talni sifon. Hidroizolacija mora biti narejena tudi preko vratne prepire, stik stena/tla mora biti obdelana s posebnim trakom in vsak preboj v tleh mora biti dosledno obdelan.

Polaganje keramike je kombinacija estetike in tehnike. Dober mojster bo izbral pravo lepilo, imel sodobno orodje, znal izničiti tovarniške napake na keramiki, obvladal fugiranje in silikon. Žal je malo takšnih in prav zato cena niha tudi za petdeset odstotkov, kot sem zapisal v enem prejšnjih člankov.

 

Za keramičarjem je na vrsti še inštalater strojnih inštalacij, ki zmontira sanitarno keramiko in mešalne baterije.

  

Parket

Pravilno je, da se v hiši najprej opravi slikopleskarska dela, nato izgotovi kopalnice in zaključi keramičarska dela, preden se začne s polaganjem parketa. Tukaj mojstri dostikrat naredijo zmešnjavo in neuko stranko vodijo po svoje, v odvisnosti od tega koliko so oziroma, koliko niso zasedeni. Sodobne hiše imajo praktično vse talno ogrevanje, zato je potrebno najprej ustrezno presušiti tlake. Zato se izvajajo t.i. protokoli za sušenje tlakov, kar v praksi pomeni, da je potrebno po korakih povečevati temperaturo v tlaku in jo nato po določenem času tudi po korakih zniževati. Vedeti je potrebno, da za talno ogrevanje ni primeren vsak parket. Zato izbirajte med večslojno lepljenimi parketi, ki imajo večjo sposobnost krčenja in raztezanja. Naše izkušnje so, da je najmanj stresno prepustiti izvedbo parketarskih del trgovcu, ki je parket prodal. V tem primeru se menimo z eno osebo glede dobave, rokov izvedbe, sušenja tlakov, dostave parketa, raznosa parketa po prostorih, kvalitete izvedenih del, morebitnih reklamacij in plačil. Alpod denimo ima pri nas največjo ponudbo in ustaljeno prakso s svojimi podizvajalci, zato z njimi radi sodelujemo.

 

Notranja vrata

Za parketom pridejo na vrsto notranja vrata in stopnice. Za notranja vrata se nam zdi, da ni nič posebnega. Morda res, dokler ne pridemo na kakšen sejem. Potem opazimo, da je tudi pri vratih kar precej razlike med poceni in dobrimi vrati. Ali je pravi furnir ali vinil ali laminat ali pa so morda vrata barvana. Ali je sredica iz iverokala ali iz kartona. So panti vidni ali skriti. So ključavnice magnetne ali vzmetne… Danes je večina masovnih slovenskih proizvajalcev notranjih vrat zaprla »svoja vrata«. ostal je Lip Bled za tiste manj zahtevne. In po moji presoji butični Les Tur za tiste najbolj zahtevne.

 

Stopnice

 

Že od nekdaj so imele lesene hiše lesene stopnice. Ti so postale z leti, ko je napredovala CNC tehnologija, kot modni dodatek vsake lesene hiše. Sprva je bil resen ponudnik samo eden, danes pa je ponudnikov precej. Izbirate lahko med odprtimi, zaprtimi, enoramnimi, večramnimi, zavitimi, okroglimi, samonosnimi, konzolnimi… Danes je precej pogosta izvedba, da se naredi ogrodje iz smrekovega lesa, nastopne plošče pa iz parketa. Tako imate po vsej hiši enako strukturo lesa. Še ena izvedba je s kovinsko nosilno konstrukcijo in masivnimi lesenimi nastopnimi ploščami. Tudi iz pleksi stekla sem jih že videl. Slišal pa ideje o betonskih stopnicah v leseni hiši in jih tudi hitro preslišal.

 

Avtor:

Boris Mihovec

www.jaris.si

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...