Preskoči na vsebino
Članki

Nepovratne subvencije Eko Sklada

Nepovratne subvencije Eko Sklada

Pogoji za pridobitev nepovratnih sredstev

Pri gradnji hiše lahko na razpisu za nepovratna sredstva Eko sklada kandidiramo za sofinanciranje nakupa posameznih komponent hiše, to je vgradnja solarnega sistema (ukrep A),  vgradnja toplotne črpalke (ukrep C) ali  vgradnja sistema prezračevanja z vračanjem toplote (ukrep G), ali pa kandidiramo za sofinanciranje gradnje cele hiše (ukrep I). Nima smisla, da bi pri gradnji nove hiše zaprosili samo za sofinanciranje posameznih komponent, saj je subvencija za gradnjo hiše dvakrat višja.

Osnovni pogoj za pridobitev sredstev za gradnjo hiše je, da mora imeti hiša potrebe za ogrevanje pod 15kWh/m2 na leto. To hkrati pomeni, da je hiša pasivna. Tega pridevnika se mnogi še vedno bojijo. V določeni meri gre res za »marketinško nalepko«, na drugi strani pa pasivna hiša pomeni danes najvišjo stopnjo udobja. Saj so pasivne hiše prezračevane z rekuperacijskim sistemom, so zrakotesne, njihov ovoj je izdatno izoliran, imajo najboljše stavbno pohištvo, ogrevanje se ne čuti, stene ne oddajajo hladu, ustrezajo prihajajočim predpisom in imajo višjo vrednost na trgu.

V praksi pri montažnih hišah to pomeni, da potrebujemo 20 cm izolacije v tlakih, 25 cm izolacije v fasadi, 40 cm izolacije v ostrešju. Vgraditi moramo prezračevalni sistem z vsaj 80% izkoristkom, sodobni generator toplote z visoko energijsko učinkovitostjo, ali fotovoltaiko. Stavbno pohištvo mora imeti toplotno prehodnost U pod 0,9W/m2K in mora biti vgrajeno po RAL smernicah.

Dokazati je potrebno toplotno bilanco stavbe s PHPP izračunom, ki sledi PZI projektom arhitekture in strojnih inštalacij. Zrakotesnost se dokazuje s testom zrakotesnosti, t.i. Blower-Door testom. Vgrajeni materiali in oprema se dokazujejo s certifikati in z nadzorom, ki ga opravi ustrezno usposobljen nadzornik gradnje.

Višina subvencije Eko sklada

Višina subvencije je odvisna od toplotne bilance hiše, velikosti hiše in vgrajenih materialov. Eko sklad ločuje pasivne hiše na tiste, katerih letna potreba po ogrevanju je pod 15kWh/m2 letno in na tiste, katerih potreba po ogrevanju je pod 10kWh/m2 letno. Subvencija se dodeljuje glede na kvadraturo neto ogrevane površine, vendar ne več, kot za 150m2. Pri materialih je višina subvencije razdeljena na tri segmente, ki se delijo na izolacije sintetičnega izvora, mineralnega izvora in naravnega izvora. Kadar je 75% volumna izolacije naravnega izvora, je subvencija najvišja.

Po naših izkušnjah, je cena pasivne hiše cca 15.000 EUR višja od nizkoenergijske hiše zgrajene po trenutno veljavnih minimalnih zahtevah in brez prezračevalnega sistema. Subvencija Eko sklada pokrije razliko med nizkoenergijsko hišo in pasivno hišo.

EKO sklad da ali ne?

Opažamo, da se ljudje težko odločijo, ali bi zgradili hišo po zahtevah za pridobitev nepovratnih sredstev Ekosklada, ali ne. Mnenja so si zelo nasprotujoča in včasih celo zavajajoča. Nekateri izvajalci nimajo znanja za izgradnjo pasivne hiše in znanja za pridobitev subvencije Ekosklada, na koncu pa se njihovo delo še preverja in dokazuje. Drugim izvajalcem to pomeni dodatno delo in dodatno obveznost. Zato radi prikazujejo, da pasivne hiše niso smiselne.

Moje mnenje je, da je odločitev zelo preprosta. Če pogledamo, da bodo po direktivi EU morale biti vse hiše skoraj pasivne po letu 2020, potem res ni smiselno, da bi si zgradili novo hišo, ki tik pred vselitvijo ne ustreza več novim predpisom. Odkar okna tesnijo, rabi prezračevanje prav vsaka hiša, ne glede na to, ali je zidana, iz siporeksa, lesena ali pa gre zgolj za stanovanje v bloku. Poleg tega praktično ni razlike v ceni med nizkoenergijsko in pasivno hišo, zato dobimo za isti denar veliko udobnejšo in vrednejšo hišo. Poleg tega imamo garancijo, da bo izvajalec svoje delo opravil strokovno, saj mora svojo izvedbo dokazati.


PREBERITE ŠE

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...