Preskoči na vsebino
Članki

Prva pasivna Jaris hiša v Sloveniji

Prva pasivna Jaris hiša v Sloveniji

V Stični smo končali z gradnjo naše prve pasivne hiše v Sloveniji. Hiša je vsa zgrajena iz naravnih materialov, in sicer od osnovne lesene konstrukcije, BIO izolacije iz lesnih kosmičev, vlaknenih fasadnih plošč, pa do notranjih oblog iz mavčno kartonskih plošč in opečnih strešnikov. Z omenjenimi materiali dosežemo enak učinek, kot bi ga imela lesena masivna hiša, le da so izolatorji v tem primeru veliko sposobnejši od lesa. Prednost naravnih materialov je tudi visoka specifična toplota in velika gostota materiala, ki omogoča do trikrat daljše dušenje temperature, v primerjavi z ostalimi toplotno izolacijskimi materiali.

Hiše Jaris so difuzijsko odprte, kar pomeni, da sta stena in streha sestavljeni tako, da omogočata izmenjavo vodne pare v prostoru z okolico in obratno. Bistvena je uporaba parnih ovir, namesto parnih zapor. S tem dosežemo, da hiša "diha" in iz prostora odvzema odvečno vlago, kadar je zrak bolj vlažen (pozimi) in jo vrača, kadar je zrak bolj suh (poleti). Z dihanjem hiše ustvarimo v prostorih ugodno bivalno klimo.

Pri razvoju hiš smo dali poudarek tudi na konstrukcijo, ki s svojimi 16-imi centimetri debeline povečuje konstrukcijsko trdnost in hkrati omogoča večjo debelino izolacijskega sloja. Z 22 centimetrskimi stropniki pa dosežemo, da so tla v mansardi popolnoma stabilna in da se hiša pri uporabi zgornjih prostorov ne "trese". Vse nosilne stene in pohodni stropi so dodatno ojačeni z nosilnimi OSB lesenimi ploščami, kar še povečuje konstrukcijsko trdnost objekta.

Notranje stene so obdane z dvojnimi mavčno kartonskimi ploščami, kar za dvakrat poveča odpornost stene proti ognju in zagotavlja boljšo zvočno izolativnost. Stropa v pritličju in mansardi sta obdelana z ognjevarnimi mavčno kartonskimi ploščami.

JARIS hiše imajo zelo nizko toplotno prehodnost zunanjih sten, ki znaša U = 0,14 W/m2K, strop v mansardi pa samo U = 0,15 W/m2K, s čimer se uvrščajo v skupino pasivnih hiš. Tudi okna imajo vgrajena stekla s toplotno prehodnostjo U = 0,7 W/m2K.

Kot zanimivost bi radi opozorili na tla v mansardi, ki so izdelana na tak način, da ne potrebujemo betonskega tlaka, ampak lahko polagamo talne obloge že na OSB plošče.

Hiša rabi zelo malo energije za ogrevanje, zato niso potrebni visoko zmogljivi ogrevalni sistemi. V hišo je vgrajeno talno ogrevanje, ki ga napaja toplotna črpalka, za izkoriščanje sončne energije pa so dodatno nameščeni sončni sprejemniki na strehi. Ker je hiša zatesnjena zaradi preprečevanja nenadzorovanega zračenja, je v hišo vgrajen sistem prezračevanja z izrabljanjem odpadnega zraka, ki nam greje svež vhodni zrak - z rekuperatorjem.


PREBERITE ŠE

© 2014 - 2022 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...