Preskoči na vsebino
Članki

Zemeljska in gradbena dela pred gradnjo montažne hiše

Zemeljska in gradbena dela pred gradnjo montažne hiše

Pred pričetkom zemeljskih in gradbenih del potrebujemo posamezne PZI načrte in zbirnik PZI načrtov. PZI načrti bi morali biti usklajeni z izvajalcem montažne hiše, da je dimenzija betonske plošče usklajena z dimenzijo hiše, ki bo postavljena na betonsko ploščo. Prav tako, morajo biti vsi priključki na pravih mestih. Včasih smo potrebovali eno podjetje za zemeljska dela in drugo za gradbena dela, koordinacijo med njima pa je vršil naročnik. Danes je vedno več gradbincev že tako naprednih, da lahko ponudijo tako zemeljska, kot tudi gradbena dela.

Nasvet: Priporočamo, da izberete enega izvajalca za zemeljska in gradbena dela.

Pravilno je, da se za ustrezno pripravo terena pod temeljno ploščo, pridobi tudi geomehansko poročilo. Ker je podlaga vsakokrat drugačna, ni univerzalnih rešitev. Temeljenje pa je nekaj, kar kasneje ne moremo več popraviti. Geomehanik določi globino izkopa, način temeljenja ter tip in debelino nasutja pod temeljno ploščo. Največkrat izberemo temeljno ploščo na tamponski blazini.

Ustreznost nasutja in utrjevanja nadzira nadzornik gradnje. Moramo se zavedati, da vsak material ni primeren za nasutje, kakor tudi ni primeren vsak valjar, da lahko doseže ustrezno utrjenost. Seveda vsi izvajalci zatrjujejo, da je njihov material in njihova izvedba najboljša. Ravno zato potrebujete zaupanja vrednega nadzornika, da bo preveril ali dobavljeni material ustreza predpisanemu.

Gradbena dela: Dober PZI načrt določa debeline in marke betona, oznake in pozicije armaturnih mrež in armaturnih palic, preboje plošče za komunalne vode, dovod zraka za kamin itn.

Nasvet: Priporočamo, da se v sklopu priprav za temeljno ploščo izvede na parceli vse, kar je pod zemljo. To so predvsem vsi komunalni priključki, drenaže, meteorne vode, škarpe, temelji in električna napeljava za dvoriščna vrata, napeljava za domofon, napeljava za vrtno razsvetljavo, voda za vrt, kapnico, priključki za letno kuhinjo, nadstrešek…

Kadar je toplotna izolacija pod betonsko ploščo, se uporablja dražja izolacija XPS (ekstrudiran polistiren), kadar pa se izvaja izolacija nad betonsko ploščo, se uporablja cenejši EPS (ekspandiran polistiren). Danes je v modi, da se pod temeljne plošče namešča XPS izolacija. Ta strošek pri leseni gradnji zagotovo ni potreben. Tudi mnenja stroke so skeptična. Ne vemo, kako se material obnaša na dolgi rok. Ne vemo, kakšen je v praksi zdrs betonske plošče na XPS podlagi v primeru potresa. Dvomimo v zanesljivo izvedbo hidroizolacije pod betonsko ploščo, ker je praktično nemogoče zares vodotesno obdelati preboje za instalacije. Poleg tega je hidroizolacija trajno nedostopna za popravila. Lesene stene so same po sebi toplotni izolator, zato na temeljni plošči ne tvorijo toplotnih mostov, kot jih poznamo pri zidanih stenah.

Četudi je pod betonsko ploščo izvedena XPS izolacija, je še vedno potrebno v sklopu izvedbe tlakov vgraditi tudi toplotno izolacijo nad betonsko ploščo, saj se na koncu pojavi kar precej razno raznih inštalacij, ki potekajo po tleh. Cenovno ni bistvene razlike, če je ta izolacijski sloj nad betonsko ploščo debelejši. Je pa na koncu ta izvedba nekaj tisoč evrov cenejša, kot če se dela hidroizolacija in toplotna izolacija pod betonsko ploščo. Ni zanemarljiv podatek, da hranimo v arhivu slikovni material, kako XPS izolacijo razgradijo majhne živali.

Nasvet: Dobronamerno odsvetujemo uporabo XPS izolacije pod betonsko ploščo katerekoli hiše. 

Polaganje hidroizolacije: So poklicni hidroizolaterji in so splošni gradbinci, ki polagajo tudi hidroizolacijo. Nedosledna izvedba hidroizolacije ni dopustna.

Nasvet: strošek nadzornika se lahko pri zemeljskih in gradbenih delih večkrat povrne. Laik ne ve, koliko materiala je izvajalec zares vgradil in ali je določen material zares primeren in primerno vgrajen. Pravi nadzornik bo poskrbel, da vas izvajalec pri obračunu in pri kvaliteti del ne bo naplahtal, poleg tega bo zahteval strokovno izvedbo za vaš miren spanec.


PREBERITE ŠE

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...