Preskoči na vsebino
Članki

Zakaj ta hiša izstopa iz ponudbe?

Zakaj ta hiša izstopa iz ponudbe?

Za komentar smo prosili neodvisnega energetskega strokovnjaka,  g. Simona Brlek, udis., ki  se intenzivno ukvarja z izračuni toplotnih bilanc objektov (PHPP izračuni), pripravo vlog za nepovratna sredstva Eko sklada, izvaja nadzor gradnje za doseganje zrakotesnosti na zidanih in montažnih objektih. Izdeluje Eenergetske izkaznice in energetske preglede objektov ter vodi energetsko svetovalno pisarno za občane v občinah Ivančna Gorica in Dol pri Ljubljani. Je član Konzorcija Pasivna hiša pri Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Z družino živi v lesni hiši Jaris, ki velja za prvo leseno pasivno hišo v Sloveniji in je bila že leta 2006 nagrajena za energetsko najučinkovitejšo stanovanjsko hišo v Sloveniji.

V Vodicah, na pol poti med Ljubljano in Kranjem, nastaja naselje novih enodružinskih hiš, ki v prijetnem in mirnem okolju ponujajo visoko kakovost bivanja. 

 

Med njimi je tudi že druga hiša podjetja JARIS d.o.o., ki je v tem naselju prepoznalo dodano vrednost okolja. Na podlagi odlične izkušnje s svojo prvo hišo, ki je edina skeletna hiša v Sloveniji s Passivhaus certifikatom, se je podjetje odločilo še nadgraditi kakovost lesene gradnje.

 

Hiša je zasnovana po načelih energijsko zelo učinkovite gradnje in je že od idejne zasnove produkt ekipe strokovnjakov za pasivno gradnjo. Želja investitorja je bila tudi doseganje največje možne subvencije Eko sklada, kar hiša tudi izpolnjuje (razred pod 10 kWh/m2a in naravni materiali). Na podlagi PHPP izračuna so bile v vseh fazah projekta preverjene variante za ustrezno izolacijo ovoja, primerna okna, način zagotavljanja toplote in ustreznega prezračevanja. Vse tehnične prednosti hiše Vodice2 so zbrane na interni spletni strani: www.moj-novi-dom.si

 

Podlaga objekta je betonska plošča, izolacije proti tlom je 20 cm. V izogib težavam stika lesene konstrukcije s terenom, je na plošči betonski podzidek, na katerem stojijo stene. Zunanja izolacija in dvig konstrukcije od tal je posebej preverjen detajl, ki ustrezno rešen ne povzroča izrazitega toplotnega mostu, obenem pa ščiti leseni del pred morebitnim vdorom vode oz. vlage.

 

Osnovni gradbeni material stavbe je les, pri tem objektu v obliki križno lepljenih plošč, ki s tehničnega stališča zagotavljajo odlično statično trdnost, veliko požarno odpornost in relativno enostavno doseganje zrakotesnosti, hkrati pa tudi možnost vidnih lesenih površin brez naknadne obdelave, kar daje uporabnikom še posebno prijeten občutek. Zaradi natančnega razreza je montaža sten hitra in preprosta, »gradbišče« čisto in brez odpadkov konstrukcije.

 

Za izolacijo zunanjih sten je uporabljena pluta, ki je povsem naraven material in ima odlične izolacijske lastnosti, hkrati pa lahko uravnava vlago. Skupna debelina izolacije sten je 30 cm od tega 25 cm na zunanji strani in 5 cm za inštalacijski kanal na notranji strani. Fasada je prezračevana, v osnovi, kot tankoslojni omet, ter deloma macesnova obloga in deloma aluminijasta obloga.

 

25 cm izolacije iz plute, kot edina na vodo odporna naravna izolacija

 

Moderna zasnova z ravno streho ponuja dve povsem izkoriščeni etaži, z nekoliko razčlenjenim volumnom pa so v poteze hiše vključene tudi terase nad pritličjem in pokrite površine za avtomobile. V strehi je 50 cm izolacije iz lesnih kosmičev, ki preprečuje poletno pregrevanje in zimske izgube toplote.

 

V tako dobro zasnovan in izveden objekt sodi visokokakovostno stavbno pohištvo. Tu so vgrajena les/Alu okna Internorm s solar+ stekli za večjo prepustnost svetlobe in pasivna vhodna vrata Inotherm. Zaščito pred poletnim pregrevanjem – in nezaželenimi pogledi - zagotavljajo zunanje žaluzije z električnim pogonom in možnostjo krmiljenja. 

 

Za ogrevanje služi najmanjša toplotna črpalka Daikin, ki ima prioriteto pripravo tople vode,  talno ogrevanje pa pokriva minimalne toplotne izgube objekta. Vgrajeno je seveda tudi mehansko prezračevanje z odličnim rekuperatorjem (Paul) z vračanjem vlage.

 

Arhitekturno je hiša primerna za 5 člansko družino, razporeditev prostorov pa omogoča tudi bivanje v pritlični etaži, ko nam stopnice postanejo odveč.

Za »jagodo na smetani« so v nekaterih prostorih izvedeni glineni ometi, ki v kombinaciji z vidnim lesom stropa, še poudarijo sonaravno zasnovo hiše.

 

Pasivna lesena masivna hiša podjetja Jaris je zgled odličnosti načrtovanja, izbire materialov za gradnjo in opreme za delovanje stavbe ter izvedbe del (vključno z vsemi pomembnimi detajli), zato bodočim stanovalcem zagotavlja maksimalno bivalno ugodje za manj kot 100 € letnih stroškov za ogrevanje.

 

Le želimo si lahko več tako pogumnih izvajalcev, ki dvigujejo raven montažne gradnje in dokazujejo, da je mogoče cenovno konkurenčno graditi odlične objekte.

 

Simon Brlek, udis

Energetski svetovalec

 

Spletna stran predstavljene hiše: www.moj-novi-dom.si

 

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...