Preskoči na vsebino

Masivne lesene hiše

Včasih so bile to masivne lesene hiše brunarice. Danes so to najbolj dovršene montažne hiše, narejene iz križno lepljenih plošč. Križno lepljene plošče poznamo tudi pod imenom CLT ali KLH. In masivne lesene hiše, grajene iz križno lepljenih plošč, se najbolje obnesejo pri statičnih, potresnih in požarnih obremenitvah. Montažne hiše iz križno lepljenih plošč so najbolj trajne med lesenimi gradnjami in ohranjajo največjo tržno vrednost, kot rabljene nepremičnine. Ta način gradnje omogoča arhitekturno največjo svobodo in je kos tudi najzahtevnejšim konstrukcijskim izzivom.

V tehniki lesene masivne gradnje se tako gradijo tudi najzahtevnejši objekti, kot so hoteli, večstanovanjski objekti, šole ipd. Prepričani smo, da je to v tem trenutku najboljša izbira za montažno leseno hišo.

Masivna lesena hiša v gradnji

Masivna lesena hiša

Značilnosti masivnih lesenih hiš

Nastajanje masivne lesene hiše

Glavne značilnosti masivne lesene hiše so podobne, kot veljajo za skeletne hiše. Les, prijetno bivanje in energetska učinkovitost.

Kot že ime pove, je les glavna sestavina lesene masivne hiše, ki je povsem naraven material. Le-ta živi in diha skupaj z vami. Zaradi tega je bivanje v masivni leseni hiši zelo prijetno in tudi zdravo. Omogoča pa tudi zelo dobro toplotno izolativnost hiše in najvišjo toplotno stabilnost. To pomeni, da pozimi ne boste zapravili prav veliko za ogrevanje. Poleti pa klimatske naprave ne boste potrebovali.

Način gradnje vaše hiše s križno lepljenimi lesenimi ploščami omogoča zelo visoko prilagodljivost vašim željam in zahtevam. Zato ni ovir, da vaša sanjska hiša ne bi postala zares sanjska.

Masivne lesene hiše ali skeletne hiše?

Skeletne lesene hiše imajo veliko prednosti pred zidanimi in klasičnimi montažnimi hišami. Vse te prednosti imajo tudi masivne lesene hiše. Vendar imajo masivne lesene hiše še nekaj prednosti, ki jih naredi še boljše od skeletnih hiš:

 • Primerne tudi za zahtevnejšo gradnjo
  Iz križno lepljenih masivnih plošč lahko zgradimo tudi večstanovanjske objekte, hotele, šole in druge zahtevnejše objekte, saj zaradi največje nosilnosti v leseni gradnji, premoščajo največje razpone. Zato se tudi pri stanovanjski gradnji v tem načinu, največkrat v celoti izognemo uporabi jekla v leseni hiši. 
 • Montaža je še hitrejša in enostavnejša
  V nov dom se lahko vselite hitreje, kot v skeletno hišo.
 • Boljša izolacija kleti
  Pri hišah s kletjo lahko dosegamo večjo debelino izolacije na zidanem delu, saj se pri skeletnih hišah uporabljajo fasadne plošče debline 6-10 cm. Pri masivnih lesenih hišah uporabljamo izolacijske plošče debeline 20-25 cm.
 • Lažja izvedba skritih senčil
  Zaradi večje debeline izolacijke plošče pri masivni leseni hiši, lahko korektno izvedemo skrita senčila, brez nevarnosti, da bi prihajlo kasneje do poškodb na fasadi .
 • Brez folij in lepilnih trakov v zunanjih stenah
  Montažne hiše rabijo  parne zapore. v praksi so to PVC folije, katerih stiki, se lepijo z lepilnimi trakovi. Skeletne hiše imajo namesto parne zapore, parno oviro. To so OSB plošče, katerih stiki se tudi lepijo z lepilnimi trakovi. Masvne lesene hiše ne rabijo niti folij, niti trakov. Sestava zunanje stene masivne lesene hiše je najbolj prvinska. Polna lesena stena, zrakotesna sama po sebi, na notranji strani izolacija z oblogo in na zunaji strani izolacija s fasado. 
 • Še izrazitejša toplotna stabilnost in akumulacija toplote
  Masa materialov vpliva na akumulacijo toplote in na toplotno stablinost. Bolj so materiali lahki (stiropor, volna), hitreje se hiša shladi. Masivne lesene hiše imajo med vsemi lesenimi hišami, najvišjo toplotno stabilnost in najvišjo akumulacijo toplote. 
 • Še boljša zvočna izolacija
  Ker masa najbolje duši tudi zvok, boste v masivni leseni hiši občutili najmanj vplivov hrupa iz okolja in tudi najmanj hrupa iz sosednjih sob.
 • Večja trajnost
  Masivna lesena hiša je zagotovo najbolj trajna montažna hiša. Vgrajenega ima kar 5-krat več lesa, kot montažna hiša. 

Masivne lesene hiše Jaris

Masivna lesena hiša v Vodicah

Smo najstarejše podjetje v Sloveniji, ki gradi masivne lesene hiše.

Naše masivne skeletne hiše so lahko nizkoenergijske hiše ali pasivne hiše. Večina jih dosega energijski "super pasivni" standard s porabo pod 10 kWh/m2a. 

Glede na vaše želje in potrebe vam zgradimo najboljšo in najimenitejšo leseno hišo. Točno tako sanjsko hišo, kot ste si jo že od nekdaj želeli.

Vsaka naša hiša je unikat, lahko prinesete svoj idejni načrt, ali zaupate pripravo idejnega načrta nam. Najboljše in najcenejše hiše so tiste, ki jih strokovno vodimo od začetka, do konca.

Ambient v masivni leseni hiši lahko ustvarimo posebej domač, kadar katero steno ali strop pustimo viden lesen, brez vseh oblog. Les v ambientu lahko kombiniramo s kamnom ali z glinenimi ometi, kar nam pričara posebno vzdušje.

Jaris hiše so hiše na ključ

Pri nas vam ne bomo postavili samo lesenih sten in vas potem pustili same s preostalimi več kot petdesetimi izvajalci. Vašo sanjsko masivno leseno hišo vam bomo zgradili po načelu "ključ v roke". Če se tako dogovorimo, vam lahko pri nas pripravimo kompletno hišo z gradbenimi deli, urejeno okolico, dvoriščem in nadstreški, pripravljeno za takojšnjo vselitev.

© 2014 - 2024 JARIS d.o.o. Vse pravice pridržane. / Piškotki

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...